Condens op mijn HR-glas: hoe kan dit en is het erg?

Heb je HR, HR+ of HR++ glas in huis en ontstaat er veel condensvorming? In de meeste gevallen is dat geen probleem. Het ligt er maar net aan of de condens zich op de buiten- of binnenkant van de ramen vormt, of tussen de glasplaten in. We vertellen je hieronder alles wat je moet weten.

HR, HR+, HR++ en HR+++ glas: hoe zat het ook alweer?

  • HR: hoogrendementsglas of HR-glas is dubbelglas met een warmtereflecterende coating op het glas. Daardoor isoleert het beter dan gewoon dubbelglas.
  • HR+: heeft niet alleen een coating, maar is ook gevuld met argon of krypton. Dat edelgas zorgt voor nog betere isolatie.
  • HR++: heeft een coating, gasvulling én een bredere spouw voor nog betere isolatie.
  • HR+++: is de onofficiële naam voor triple glas, dus voor driedubbelglas. Triple glas isoleert het allerbeste.

Hoe ontstaat condens?

Op het moment dat waterdamp in contact komt met een oppervlak dat kouder is dan de omgevingslucht, vormt zich condens. Je ziet dan kleine druppeltjes ontstaan, bijvoorbeeld op de muren. Op glas zie je het nog beter: het glas raakt beslagen, waardoor je er niet goed doorheen kunt kijken. Dit gebeurt meestal in het voor- en najaar, met name in de ochtend.

Condensvorming op HR-glas: in de meeste gevallen kan het geen kwaad.
Condensvorming op HR-glas: in de meeste gevallen kan het geen kwaad.

Condensvorming HR-glas: buitenkant

In de meeste gevallen ontstaat er condens op de buitenkant van HR-glas. Slecht nieuws? Nee, juist goed! Dit betekent dat het raam uitstekend isoleert. Je hoeft hier niks aan te doen. Deze vorm van condens is het gevolg van een lage buitentemperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid, en dat komt in Nederland regelmatig voor. Geen zorgen, de condens verdwijnt vanzelf weer.

Condensvorming HR-glas: binnenkant

Er kan zich ook condens vormen op de binnenkant van isolatieglas. Dit wijst niet op een probleem met het glas, maar op een hoge luchtvochtigheid in huis. Hier wil je wel wat aan doen, want vocht in huis is nergens goed voor. En zorgt bovendien voor hogere stookkosten. De oplossing? Ventileren. Open de ventilatieroosters of zet een paar ramen op een kier. Zo lucht je het huis door en verlaag je de luchtvochtigheid.

Condensvorming HR-glas: tussen de glasplaten in

HR-glas bestaat uit meerdere glasplaten. In zeldzame gevallen kun je condensvorming tussen die glasplaten in zien. Je moet wel even goed kijken, want het lijkt vanbinnen al gauw alsof de condens aan de buitenkant van het raam zit. Goed gekeken? Zie je vochtdruppels tussen glasplaten in? Dat is helaas slecht nieuws: het raam is waarschijnlijk lek en isoleert niet goed. Schakel een glaszetter in, het glas moet mogelijk worden vervangen.

Ook je huis isoleren met HR++(+) glas?

Condens op de buitenkant van je HR-glas wijst dus op uitstekende isolatie. Goed voor je portemonnee én het milieu. Wil jij ook de isolatiewaarde van je woning verbeteren met HR-glas? En meer weten over de vele toepassingen en voordelen? Multiglas is actief in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Bel 0252-22 19 10 of vul het formulier hieronder in en onze adviseurs nemen contact met je op:



Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Multiglas is al meer dan 25 jaar vakkundig installateur van alle soorten glas. We staan voor je klaar als het gaat om:
  • Dubbelglas, HR++ glas, tripleglas
  • Figuur- en monumentenglas
  • Gelaagd/gehard veiligheidsglas
  • Glazen deuren en puien
  • Douchewanden en -deuren
  • Spiegels en spiegelwanden
  • Spiegels en spiegelwanden
  • Glazen keukenachterwand
  • Glas in lood en meer
Vragen? Neem contact op:
Of vraag vrijblijvend een offerte aan:
Offerte aanvragen
Kijk bij ons broertje Ambra Kozijnen voor kunststof en aluminium kozijnen, deuren en schuifpuien, raamdecoratie en horren.
Bekijk website