Verduurzamen huis: bespaar stookkosten met HR++ of triple glas

Heb je ouderwets enkel- of dubbelglas in huis? Dan is je huis verduurzamen een koud kunstje. In ieder geval wat betreft de beglazing. Want door je oude ramen te vervangen door HR++ of triple glas, kun je die energierekening flink verlagen. En zit je er warmpjes bij, zonder zorgen. We vertellen je over de vele voordelen.

Raam = tochtgat

Een raam brengt buiten naar binnen. Helaas geldt dat ook voor de winterse temperaturen. Een verouderd raam is een echt tochtgat. Hierdoor moet je ’s winters extra stoken om het warm te houden. Dat voel je in je portemonnee en het is bovendien niet bepaald milieuvriendelijk. ’s Zomers gaat het precies andersom: dan komt de hitte heel gemakkelijk naar binnen. De oplossing? Je huis verduurzamen met modern isolatieglas.

Woning verduurzamen: nieuw hoogwaardig dubbelglas in bestaande erker.
Nieuw hoogwaardig dubbelglas in bestaande erker. Net geplaatst, nu nog afkitten.

Woning verduurzamen met isolatieglas (HR glas)

Om een moderne isolatiewaarde te bereiken, heb je modern isolatieglas nodig. Met hoogrendementsglas (HR-glas) houd je de warme lucht in huis binnen, en de koude lucht buiten. (Ook weer: in de zomer andersom.) Als je nog ouderwets enkel- of dubbelglas in huis hebt, kun je met HR-glas echt een verschil maken. De twee populairste varianten zijn:

  • HR++ glas: dubbelglas met een reflecterende coating, gevuld met edelgas (krypton of argon) en een brede spouw tussen de glasplaten.
  • HR+++ glas: dit is de onofficiële naam van triple glas, oftewel drie ruiten met twee spouwen ertussen.

Er is ook nog ‘gewoon’ HR-glas, dat is dubbelglas met een reflecterende coating. En HR+ glas, dat is HR-glas met edelgasvulling. Die zijn wat minder populair, want je krijgt er geen subsidie voor. (Je leest het goed: je krijgt subsidie voor het verduurzamen van je huis! Je leest er verderop meer over.)

Isolatiewaarde (U-waarde)

We geven de isolatiewaarde van glas aan met de zogenaamde U-waarde. Dat staat voor ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’. Dat kun je vergeten. Wat je moet onthouden: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

  • Enkelglas: gemiddelde U-waarde van 5,8
  • Dubbelglas: gemiddelde U-waarde van 2,8
  • HR++ glas: gemiddelde U-waarde van 1,0 tot 1,1
  • Triple glas: gemiddelde U-waarde van 0,5 tot 0,6
  • Vacuümglas: gemiddelde U-waarde van 0,4 tot 0,7

Hoeveel gas bespaar je met HR++ en triple glas?

Hoeveel je precies bespaart met isolatieglas, hangt af van verschillende factoren. De twee belangrijkste: wat voor glas heb je nu en waardoor wil je het vervangen? En over hoeveel vierkante meter hebben we het in totaal?

  • Van enkelglas naar HR++ glas? Dan bespaar je jaarlijks zo’n 40 kuub gas per vierkante meter beglazing.
  • Van enkelglas naar triple glas? Dan bespaar je zelfs 45 kuub gas per vierkante meter beglazing.
  • Van dubbelglas naar HR++ glas? Dan bespaar je jaarlijks 15 kuub gas per vierkante meter beglazing.
  • Van dubbelglas naar triple glas? Dan bespaar je 20 kuub gas per vierkante meter beglazing.

Als je weet hoeveel vierkante meter glas je gaat vervangen, kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel kuub gas je minder verbruikt op jaarbasis. Vermenigvuldig dat met je gastarief en je weet je besparing.

NB: Het maakt een verschil welk soort ruiten je vervangt, maar ook de rest van de isolatie in huis speelt een belangrijke rol. Als je HR++ of triple glas plaatst maar je dak is niet geïsoleerd, blijft de isolatie in huis suboptimaal.

Nieuw HR++ glas in bestaande kozijnen: net geplaatst, alleen nog de kitranden afwerken.
Nieuw HR++ glas in bestaande kozijnen: net geplaatst, alleen nog de kitranden afwerken.

HR++ glas in bestaande kozijnen

In vrijwel alle gevallen kun je HR++ glas in je bestaande kozijnen plaatsen. De sponningbreedte (de diepte van het kozijn tot de glaslatten) moet daarvoor minstens 15 mm zijn. Is dat niet het geval? Een kundige glaszetter kan de kozijnen vaak netjes uitfrezen zodat het alsnog past.

En het eindresultaat: HR++ glas met nieuwe glaslatten (al geprimerd, alleen nog aflakken).
En het eindresultaat: HR++ glas met nieuwe glaslatten (al geprimerd, alleen nog aflakken).

Triple glas in nieuwe kozijnen

Triple glas is een stuk dikker dan dubbelglas en past meestal niet in bestaande kozijnen. Dat betekent dat je nieuwe kozijnen nodig hebt. Geen gek idee, want ook je kozijnen dragen bij aan de totale isolatiewaarde. Heb je oude kozijnen? Overweeg dan om meteen nieuwe kunststof kozijnen te plaatsen inclusief triple glas. Daarmee zorg je voor uitstekende isolatie waar je de komende decennia met minimaal onderhoud op kunt bouwen.

Huis verduurzamen met triple glas in een kunststof kozijn: superieure isolatie.
Triple glas in een kunststof kozijn: superieure isolatie.

Lees meer over kunststof kozijnen

Vacuümglas

Je zag ‘m hierboven al voorbijkomen in het lijstje met de U-waarden: vacuümglas. Dit is het modernste en best isolerende dubbelglas op de markt. Je zou het niet verwachten, maar met slechts 10 mm is het bijna net zo dun als enkelglas. En daarmee uitstekend geschikt voor monumentale panden. Ze passen in vrijwel alle kozijnen, die hoef je dus niet te vervangen. Vacuümglas bevat kleine afstandhoudertjes die je na een paar dagen nauwelijks nog opmerkt. Houd er wel rekening mee dat vacuümglas een stuk duurder is dan HR-glas. Maar dan heb je ook wat.

Glas in lood

Heb je glas in lood in huis en wil je daar geen afstand van doen? Dat snappen we. Maar je hebt geluk: je kan zowel figuurglas als glas in lood combineren met dubbelglas. Het glas in lood wordt dan tussen de twee glasplaten geplaatst, een beetje zoals bij triple glas. Hiermee verlies je bijna niets van de oorspronkelijke uitstraling en profiteer je van een aanzienlijk lagere energierekening. Traditioneel glas in lood is natuurlijk prachtig, maar isoleert helaas voor geen meter.

Voorzetraam voor het glas in lood: een goed alternatief als glas in lood tussen dubbel geen optie is.
Voorzetraam: een goed alternatief als glas in lood tussen dubbel geen optie is.

Besparen met nieuwe kozijnen

Om de allerbeste isolatiewaarde te bereiken, combineer je isolatieglas met kunststof kozijnen. Kunststof biedt van alle materialen namelijk de beste isolatie, de laagste stookkosten en het meeste comfort. En om het nog mooier te maken, kun je kiezen uit honderden RAL-kleuren, bijna niet van echt te onderscheiden houtlook en talloze aanvullende opties.

Huis verduurzamen met nieuwe kunststof kozijnen met houtlook: haast niet van echt hout te onderscheiden.
Nieuwe kunststof kozijnen met houtlook: haast niet van echt hout te onderscheiden.

Laat je inspireren door de vele mogelijkheden van kunststof kozijnen

Huis verduurzamen subsidies en leningen

De overheid stimuleert het verduurzamen van je huis. Je kunt daardoor profiteren van subsidies en leningen voor de aanschaf van isolatieglas.

  • ISDE. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt een deel van je investering in HR++ of triple glas vergoed. Als je één isolatiemaatregel treft, krijg je tot 15 procent van je investering terug. Tref je er twee, dan krijg je tot 30 procent terug.
  • Energiebespaarlening. Het Warmtefonds biedt gunstige leningen aan voor verduurzamingsmaatregelen.
  • Duurzaamheidslening. Ook het Stimuleringsfonds Huisvesting biedt gunstige verduurzamingsleningen aan.
  • Gemeentelijke subsidies. Bepaalde gemeenten bieden unieke verduurzamingssubsidies aan. Voor monumentale panden zijn er soms ook aparte regelingen. Neem contact op met je gemeente en vraag naar de mogelijkheden. Of kijk op verbeterjehuis.nl.

Nog meer voordelen? Nog meer voordelen.

Hebben we je al overtuigd van de voordelen van HR++ glas of triple glas? Wat je antwoord ook is, hieronder volgen er nog meer.

Warmte-isolatie = geluidsisolatie

Isolatieglas houdt niet alleen de kou buiten, maar ook de herrie. Met HR-glas creëer je extra rust in huis. Woon je in een lawaaiige omgeving? Dan kun je overwegen om extra geluidswerend HR-glas aan te schaffen. Triple glas heeft ook voor geluid een superieure isolatie.

Onderhoudsarm

Zodra je nieuwe ramen er eenmaal in zitten, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Alleen af en toe wat vuil weghalen met een sopje, meer hoef je niet te doen. Als je daarbij overstapt van houten naar kunststof kozijnen, zijn ook je kozijnen vrijwel onderhoudsvrij.

Minder vocht in huis

Hoe beter de isolatie, hoe minder vocht in huis. Daarmee bescherm je niet alleen je woning, maar zorg je ook voor een gezond binnenklimaat. Je houdt de luchtvochtigheid het best op peil door goed te ventileren. Kies daarom voor kunststof kozijnen inclusief ventilatierooster.

Verbeter je energielabel

Door je woning beter te isoleren, verbeter je ook meteen de energielabel. Dat maakt je huis extra aantrekkelijk voor kopers als je ooit gaat verhuizen.

Verhoog de verkoopwaarde

Hoe groener je huis, hoe gewilder. Een goed geïsoleerd huis is meer waard. Je profiteert dus niet alleen op de korte termijn van lagere stookkosten, maar ook op de lange termijn doordat je huis meer waard wordt.

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Kom langs in onze showroom in Sassenheim, vlak bij de afrit van de A44.

  • We bespreken rustig op je gemak al jouw wensen
  • Je ontvangt vervolgens een heldere offerte
  • Vragen? Dan staan we altijd voor je klaar
  • Ga je akkoord? Dan gaan we voor je aan de slag

Multiglas is actief in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Bel 0252-22 19 10 of vul het formulier hieronder in en onze adviseurs nemen contact met je op:



Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Multiglas is al meer dan 25 jaar vakkundig installateur van alle soorten glas. We staan voor je klaar als het gaat om:
  • Dubbelglas, HR++ glas, tripleglas
  • Figuur- en monumentenglas
  • Gelaagd/gehard veiligheidsglas
  • Glazen deuren en puien
  • Douchewanden en -deuren
  • Spiegels en spiegelwanden
  • Spiegels en spiegelwanden
  • Glazen keukenachterwand
  • Glas in lood en meer
Vragen? Neem contact op:
Of vraag vrijblijvend een offerte aan:
Offerte aanvragen
Kijk bij ons broertje Ambra Kozijnen voor kunststof en aluminium kozijnen, deuren en schuifpuien, raamdecoratie en horren.
Bekijk website