Glas in lood
Niet alleen in kerken, maar ook in jaren 30-woningen, oude boerderijen en herenhuizen kom je nog veel glas in lood tegen. Het geeft een huis veel sfeer en karakter. Al werd het vroeger niet om die reden gebruikt: het was in die tijd nog niet mogelijk om een raam uit één stuk glas te maken. Daarom werden er kleine stukken glas aan elkaar vast gemaakt met lood. Tegenwoordig is dat natuurlijk allang niet meer nodig, maar in veel oude huizen zou het een stijlbreuk zijn om het glas in lood te vervangen door standaard dubbelglas. Gelukkig hoeft dat ook niet, want glas in lood kun je gewoon tussen dubbelglas laten plaatsen. Je leest hieronder alle mogelijkheden.
Glas in lood ramen
Glas-in-loodramen geven een karakteristieke uitstraling. Maar naast traditionele ontwerpen zijn er ook glas-in-loodramen met een modern design. Bijvoorbeeld in art nouveau of art deco, met strakke of juist weelderige vormen en in felle of juist zachtere kleurcombinaties. Met deze verschillende stijlen en patronen kun je glas-in-loodramen helemaal afstemmen op de stijl van je huis en interieur. En zo dus ook voormalige glas-in-loodramen terugplaatsen als die ooit zijn verwijderd.


Glas in lood deur
Glas in lood plaatsen in buiten- of binnendeuren kan op allerlei manieren met verschillende kleuren, patronen en stijlen. Kies voor een klassieke jaren 30-glas-in-looddeur of juist voor een modernere uitstraling. Transparant of semi-transparant, of voorzien van dubbelglas voor extra veiligheid en isolatie. Je stelt zelf de glas-in-looddeur van je dromen samen, of het nu gaat om een inbraakwerende voordeur of om speciale binnendeuren zoals schuif- of draaideuren.

Glas in lood voorzetraam
Hoe mooi glas in lood ook is, het heeft een aantal nadelen. Meer dan alleen de slechte isolatiewaarde. Zo maken de loodlijsten het glas veel kwetsbaarder dan moderne ramen, waardoor ze minder goed bestand zijn tegen extreem weer. Bovendien zijn ze erg inbraakgevoelig. Daarnaast weert glas in lood buitengeluiden een stuk minder goed dan dubbelglas.
Een glas-in-lood-voorzetraam biedt uitkomst voor al deze nadelen. Met een voorzetraam behoud je de authentieke uitstraling, en zorg je tegelijkertijd voor een betere isolatiewaarde en meer veiligheid.
Glas in lood raamhanger
In sommige huizen kun je geen of moeilijk glas in lood plaatsen. Bijvoorbeeld omdat het raam zich er niet voor leent, omdat bovenlichten ontbreken of omdat het om een huurhuis gaat waarin je niet veel mag aanpassen. Een glas-in-loodraamhanger is in dat geval een ideale oplossing: eenvoudig te bevestigen aan het kozijn en gemakkelijk weer weg te halen. Nog een voordeel aan een glas-in-loodraamhanger is dat het meer privacy biedt dan gewoon glas, omdat glas in lood niet helemaal transparant is. Daarom worden raamhangers met glas in lood ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een keukenraam aan de straatkant.

Art deco glas in lood
Art deco is een eclectische en abstracte stijl uit de jaren 20 en 30. Glas in lood in art-decostijl herken je aan strakke geometrische vormen, zoals rechthoeken en driehoeken. Glas-in-loodpatronen in art deco zijn vaak eenvoudige ontwerpen in primaire kleuren. Deze stijl was een reactie op jugendstil, ook wel bekend als art nouveau. Jugendstil glas in lood kenmerkt zich juist door veel golvende en vloeiende lijnen en verwijzingen naar de natuur: vogels, planten en bloemen. Gek op een van deze stijlen? De specialisten van Multiglas kunnen het voor je regelen.
Glas in lood spiegel
Een glas-in-loodspiegel is meestal een gewone spiegel met glas in lood aan de randen. Dat kan spiegelglas zijn met glas in lood, maar de rand kan ook van gekleurd glas in lood zijn gemaakt. Soms is de hele spiegel van glas in lood, dus ook het gedeelte waar je in kijkt. Het is maar net wat je wilt.

- Dubbelglas, HR++ glas, tripleglas
- Figuur- en monumentenglas
- Gelaagd/gehard veiligheidsglas
- Glazen deuren en puien
- Douchewanden en -deuren
- Spiegels en spiegelwanden
- Spiegels en spiegelwanden
- Glazen keukenachterwand
- Glas in lood en meer