Geluidsoverlast? Zo opgelost met geluidswerend glas

Woon je in een lawaaiige omgeving en ervaar je geluidsoverlast? Met geluidswerend glas doe je die herrie de das om. Er zijn veel geluidsisolerende glassoorten, die allemaal in verschillende mate geluid buiten houden (of juist binnen). Hieronder lees je er alles over.

Geluidswerend glas: een gezonde keuze

Geluidsoverlast is niet alleen vervelend, het is ook schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van het Europees Milieuagentschap. Stress, geprikkeldheid, hartaandoeningen, slaapstoornissen, maar ook cognitieve functiestoornissen bij kinderen worden allemaal gelinkt aan geluidshinder. Woon je in het drukke centrum, naast de snelweg of vlak bij een vliegveld? Overweeg dan geluidswerend glas in huis te halen.

Geluidswerend glas in bestaande ramen

Je hoeft over het algemeen geen nieuwe kozijnen aan te schaffen als je geluidswerend glas wilt. In de meeste gevallen past nieuw geluidswerend glas gewoon in je bestaande kozijnen. Uiteraard kunnen wij je hierover adviseren, zodat je weet waar je aan toe bent.

Geluidswerend glas: gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Geluidswerend glas plaatsen? Neem contact op voor gratis advies en een vrijblijvende offerte op maat. Je bent ook van harte welkom in onze showroom.

Geluidswerend glas is vaak de oplossing voor onaangenaam omgevingsgeluid.
Geluidswerend glas is vaak de oplossing voor onaangenaam omgevingsgeluid.

Soorten geluidsisolerend glas

Geluidswerend glas is een verzamelnaam van glas met een speciale geluiddempende werking. In feite houden alle glassoorten (zelfs ouderwets enkelglas) geluid tegen, maar natuurlijk niet allemaal even goed. De meest voorkomende geluidswerende glassoorten zijn:

  • Dubbel- of triple glas (HR). Met dubbel- of triple glas heb je twee of drie glasplaten met een spouw ertussen. En hoe dikker die glasplaten, hoe beter de geluidsisolatie. Het is wel zaak dat het glas verschillende dikten heeft, anders maakt het weinig verschil. Bijkomend voordeel: zo demp je een breder frequentiebereik (lage én hoge tonen).
  • Gelaagd glas met geluidswerende PVB-folie. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer glasplaten met een folie ertussen. Die folie houdt het glas bij elkaar in geval van een breuk. Je kunt kiezen voor een speciale geluidswerende folie (PVB-folie) om geluidsoverlast te verminderen. Gelaagd glas met PVB-folie is zowel met dubbelglas als triple glas te combineren. Je leest er hieronder meer over.
  • Vacuümglas met geluidswerend gehard glas of gelaagd glas. Bij dubbelglas en triple glas zit er gewone lucht of edelgas (meestal argon) in de spouw. Bij vacuümglas is de ruimte tussen de glasplaten vacuümgetrokken. Vacuümglas heeft goede geluidsisolerende eigenschappen. Lees meer over vacuümglas.
  • Geluidsisolerend voorzetraam. Een voorzetraam is gemakkelijk te installeren en ideaal voor monumentale panden. Je kunt er ook voor kiezen om gelaagd glas met geluiddempende PVB-folie te combineren met een geluidsisolerend voorzetraam. Zo houd je nóg meer geluid buiten.

Geluidsisolatie ramen: HR-glas (hoogrendementsglas)

Wat goed is om te weten: geluidsisolatie en warmte-isolatie gaan voor een groot deel hand in hand. Kies je dus voor het zeer isolerende triple glas (HR+++), dan kun je ook meteen uitgaan van een goede geluidsisolatie. Zo profiteer je van minder geluidsoverlast én lagere stookkosten. Meer weten over hoogrendementsglas? Bekijk onze pagina over HR-glas.

Geluidsisolatie: geluidswerende folie (PVB-folie)

Geluidswerende folies worden gemaakt van polyvinylbutyral (PVB). Deze transparante folies zitten tussen glasplaten in en zorgen dat het glas als het barst niet in stukken breekt. En daarbij hebben ze een sterke geluidsisolerende werking. De allerbeste geluidswerende folies zijn de zogenaamde PVBA-folies (de ‘A’ staat voor ‘Acoustic’), die zijn speciaal gemaakt om zoveel mogelijk geluid te dempen.

Geluidsoverlast in decibels

Het meten van geluid, en dus ook van geluidsoverlast, is best ingewikkeld. Stel, je hebt een geluidsbron van 50 dB. Bijvoorbeeld de radio. En je zet het volume van de radio hoger zodat het geluid twee keer zo hard klinkt. Dan kom je niet uit op 100 dB, maar op 60 dB. Dus twee keer zo hard is 10 dB meer.

Dat geldt ook andersom: als je ramen 10 dB van het geluid dempen, dan hoor je nog maar de helft van het geluid. Zorgen nieuwe ramen voor een extra geluidsdemping van minder dan 5 dB? Dan is het eigenlijk niet de moeite waard.

Geluidsoverlast in decibels: tabel

In de tabel hieronder zie je wat de decibelniveaus ongeveer inhouden. Constante blootstelling aan geluiden boven de 70 dB is schadelijk voor de gezondheid. Als je in een lawaaiige omgeving woont, doe je er dus goed aan om geluidswerend glas in huis te halen.

Geluidssterkte in dBSoort geluidWaarneming
10AdemhalingGeen overlast
25Gefluister in de bibliotheek 
50      Normaal gesprek 
75Lawaaiige straatOverlast
90Orkest 
110Kettingzaag (1 meter afstand) 
130VliegtuigmotorPijngrens
Geluidsoverlast in decibels.

Mate van geluidsisolatie glas: de Rw-waarde

De isolerende werking van glas geven we aan met de Rw-waarde: hoe hoger die waarde, hoe beter de geluidsisolatie. Als je naast een drukke straat woont (75 dB), dan brengt glas met een Rw-waarde van 25 dit terug tot 50 dB. Althans, niet helemaal… Zoals we al schreven is geluid een complex fenomeen.

  • Er zijn nog twee correctiefactoren van toepassing op de Rw-waarde: de C-waarde voor midden- en hoge frequenties en de Ctr-waarde voor lage frequenties.
  • Wat frequenties ermee te maken hebben? Hoe hoger de frequentie van een geluid, hoe hoger het klinkt. En andersom: hoe lager de frequentie, hoe lager het geluid.
  • Het komt erop neer dat wij mensen verschillende toonhoogten verschillend waarnemen.
  • Dat heeft invloed op de geluidsbeleving en dus op de geluidswering.

Ingewikkeld? Geen zorgen, wij weten hoe het zit en we adviseren je graag persoonlijk. In de tussentijd kun je de geluidstool van onze glaspartner Scheuten uitproberen. Dan hoor je zelf wat voor verschil geluidswerend glas kan maken.

Kun je ramen geluidsdicht maken?

Die vraag krijgen we wel vaker: of je ramen zo goed als geluidsdicht kunt maken. Het antwoord daarop is vrij simpel: nee, niet volledig. Maar je kunt wel een heel eind komen. Bijvoorbeeld door dubbel- of triple glas met PVB-folie te combineren met een voorzetraam en geluidswerende gordijnen of rolluiken. Onthoud wel dat niet alleen je ramen van invloed zijn op de totale geluidsdemping. Je kozijnen, gevel en ventilatiesystemen dragen hier ook allemaal aan bij.

Geluidswerend glas laten installeren?

Multiglas is actief in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Wil je meer weten over de mogelijkheden of geheel vrijblijvend een offerte ontvangen? Bel 0252-22 19 10 of vul het formulier hieronder in en onze adviseurs nemen contact met je op:



Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Multiglas is al meer dan 25 jaar vakkundig installateur van alle soorten glas. We staan voor je klaar als het gaat om:
  • Dubbelglas, HR++ glas, tripleglas
  • Figuur- en monumentenglas
  • Gelaagd/gehard veiligheidsglas
  • Glazen deuren en puien
  • Douchewanden en -deuren
  • Spiegels en spiegelwanden
  • Spiegels en spiegelwanden
  • Glazen keukenachterwand
  • Glas in lood en meer
Vragen? Neem contact op:
Of vraag vrijblijvend een offerte aan:
Offerte aanvragen
Kijk bij ons broertje Ambra Kozijnen voor kunststof en aluminium kozijnen, deuren en schuifpuien, raamdecoratie en horren.
Bekijk website