ISDE-subsidie voor HR++ en triple glas

Ook in 2024 is mogelijk om subsidie aan te vragen voor dubbelglas, kozijnpanelen, isolerende deuren en andere isolatiemaatregelen. Er zijn verschillende regelingen voor woningeigenaren en vve’s: de ISDE en de SVVE. In 2023 zijn de voorwaarden al versoepeld ten opzichte van 2022 en vanaf 2024 gelden er gunstigere voorwaarden voor het isoleren van monumenten. Je leest er hieronder meer over.

Let op: je kunt 1 keer subsidie aanvragen voor glasisolatie

Veel mensen spreiden de kosten door ramen, deuren en kozijnen niet in één keer te vervangen, maar in twee of drie keer. Hou er in dat geval rekening mee dat je maar één keer subsidie kunt aanvragen voor glasmaatregelen. Zorg daarom dat je de glasmaatregelen binnen 24 maanden laat uitvoeren en vraag de subsidie vervolgens aan in één aanvraag.

Vanaf 2023 ook al ISDE subsidie voor 1 isolatie maatregel

Als woningeigenaar kom je sinds 2023 in aanmerking voor subsidie op isolerende maatregelen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren. Kortweg de ISDE. De subsidie geldt voor 5 typen isolatiemaatregelen:

 1. Spouwmuurisolatie
 2. Gevelisolatie
 3. Bodem- of vloerisolatie
 4. Dakisolatie of zolder- of vlieringisolatie
 5. Glasisolatie

Voorheen ontving je alleen subsidie bij minimaal 2 isolerende maatregelen. In 2023 is die regel versoepeld: je kunt nu ook al voor 1 isolatiemaatregel de ISDE aanvragen. Je krijgt dan tot zo’n 15% van de isolatiekosten terug. Nog meer goed nieuws: je kunt de subsidie ook aanvragen voor een maatregel die je tussen 2-4-2022 en 1-1-2023 hebt gedaan. (Let op: vóór 1 januari 2023 gelden andere subsidiebedragen.)

Subsidie dubbel glas 2024: combineer dubbel glas met kunststof kozijnen.
Haast niet van echt hout te onderscheiden: kunststof kozijnen van Weru met houtlook en HR++ dubbelglas.

ISDE subsidie verdubbelt bij 2 isolerende maatregelen

Kies je wel voor 2 maatregelen? Dan verdubbelt het subsidiebedrag. Het loont dus nog steeds om meteen nog een maatregel te nemen. Denk aan isolatie van het dak, de gevel, spouwmuur, vloer of bodem. Ook de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler en aansluiting op een warmtenet gelden als isolerende maatregelen. (Zelf installeren we alleen glas, desgewenst in combinatie met aluminium of kunststof kozijnen en deuren, dus voor de tweede maatregel verwijzen we je naar een ander vakbedrijf.)

ISDE subsidie HR++ en triple glas (bij 1 maatregel)

Je kunt subsidie aanvragen voor HR++ glas, voor triple glas en voor een combinatie van HR++ en triple glas. De subsidie geldt voor minimaal 8 en maximaal 45 m2 en de beglazing moet voldoende isoleren. De zogeheten U-waarde mag daarom niet te groot zijn:

 • HR++ glas: € 23 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Triple glas: € 65,50 subsidie per m2 (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)

Let op: je komt alleen in aanmerking voor de subsidie op dubbelglas als je bestaande beglazing vervangt. En als je kiest voor triple glas moet je ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K.

ISDE subsidie kozijnpanelen (bij 1 maatregel)

Het is niet mogelijk om rechtstreeks subsidie aan te vragen voor aluminium of kunststof kozijnen. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen subsidie kunt krijgen voor een kozijn.

Om te beginnen is subsidie mogelijk voor het glas in je kunststof kozijn (zie hierboven) en voor de deur (zie hieronder). Daarnaast kun je subsidie krijgen voor kozijnpanelen:

 • Kozijnpaneel i.c.m. HR++ glas: € 10 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Kozijnpaneel i.c.m. triple glas: € 45 subsidie per m2 (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)

En sinds 2023 tellen de kunststof kozijnen mee in het subsidiebedrag per vierkante meter. Je berekent dan de totale oppervlakte van het kunststof kozijn inclusief dubbelglas.

Let op: de oppervlakte van de kozijnpanelen wordt opgeteld bij de oppervlakte van het glas en kozijn. Bij elkaar opgeteld krijg je subsidie voor maximaal 45 m2.

Subsidie dubbelglas: kunststof deur en kozijn van Weru, met kozijnpaneel in deur en kozijn. Ventilatierooster in middelste raam voor goede luchtcirculatie (droge lucht in huis = lagere stookkosten). Het raam rechts heeft een inzethor.
Superieure isolatie: kunststof deur en kozijn van Weru, met kozijnpaneel in deur en kozijn. Ventilatierooster in middelste raam voor goede luchtcirculatie (droge lucht in huis = lagere stookkosten). Het raam rechts heeft een inzethor.

ISDE subsidie isolerende deuren (bij 1 maatregel)

Wanneer je een nieuwe pui inclusief deur aanschaft, kom je niet alleen in aanmerking voor subsidie op het glas en de kozijnpanelen. Isolerende deuren vallen ook onder de ISDE. Uiteraard moeten ze wel voldoende isoleren:

 • Kunststof deur in kozijn met HR++ glas: € 23 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,5 W/m2K)
 • Kunststof deur in kozijn met triple glas: € 65,50 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,0 W/m2K)

Let op: de oppervlakte van de deur wordt opgeteld bij de oppervlakte van het glas, het kozijn en de kozijnpanelen. Bij elkaar opgeteld krijg je subsidie voor maximaal 45 m2.

Soepelere voorwaarden subsidie voor monumenten

Als je na 1 januari 2024 een monumentale woning isoleert, gelden er soepelere voorwaarden. Je komt eerder in aanmerking voor subsidie, dus ook bij een hogere U-waarde.

Subsidie voor beglazing in monumenten

 • HR-glas met een U-waarde tussen 2,0 en maximaal 3,0: € 23 subsidie per m2
 • HR of HR++ glas met een U-waarde tussen 0,7 en maximaal 2,0: € 42,50 subsidie per m2
 • Triple glas met een U-waarde van maximaal 0,7: € 65,50 subsidie per m2

Subsidie voor kozijnpanelen in monumenten

 • Kozijnpanelen met een U-waarde tussen 2,0 en maximaal 3,0: € 10 subsidie per m2
 • Kozijnpanelen met een U-waarde tussen 0,7 en maximaal 2,0: € 20 subsidie per m2
 • Kozijnpanelen een U-waarde van maximaal 0,7: € 45 subsidie per m2

Subsidie voor isolerende deuren in monumenten

 • Isolerende deur met een U-waarde tussen 1,5 en maximaal 2,0: € 23 subsidie per m2
 • Isolerende deur met een U-waarde tussen 1,0 en maximaal 1,5: € 42,50 subsidie per m2
 • Isolerende deur met een U-waarde van maximaal 1,0: € 65,50 subsidie per m2

De subsidie geldt voor minimaal 3 en maximaal 45 m2.

Meest actuele informatie subsidie dubbelglas

De bovenstaande informatie over de ISDE is afkomstig van de ISDE-pagina op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op die website vind je de meest actuele informatie over alle isolerende maatregelen.

SVVE: subsidie voor vve’s

Verenigingen van eigenaars (vve’s), woonverenigingen en wooncoöperaties komen niet in aanmerking voor de ISDE, maar wel voor de SVVE: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars. Er is zowel subsidie voor advies als subsidie voor maatregelen.

Net als bij de ISDE is het mogelijk om de SVVE voor 1 maatregel aan te vragen. En net als bij de ISDE verdubbelt het subsidiebedrag wanneer je 2 isolerende maatregelen laat uitvoeren.

De minimale oppervlakte per etagewoning is 8 m2 en de subsidie is hetzelfde als bij de ISDE:

 • HR++ glas: € 23 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Triple glas: € 65,50 subsidie per m2 (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)
 • Kozijnpaneel i.c.m. HR++ glas: € 10 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,2 W/m2K)
 • Kozijnpaneel i.c.m. triple glas: € 45 subsidie per m2 (max. U-waarde van 0,7 W/m2K)
 • Kunststof deur in kozijn met HR++ glas: € 23 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,5 W/m2K)
 • Kunststof deur in kozijn met triple glas: € 65,50 subsidie per m2 (max. U-waarde van 1,0 W/m2K)

Ook hier geldt bij triple glas de aanvullende eis dat het bestaande kozijn wordt vervangen door een isolerend kozijn met een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K.

Rekentool vve’s

De bovenstaande informatie over de SVVE is afkomstig van de SVVE-pagina op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op die pagina vind je de meest actuele informatie over alle isolerende maatregelen en een handige rekentool.

Vraag meteen een vrijblijvende offerte aan

Multiglas is actief in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Wanneer je bij ons een offerte aanvraagt, vertellen we je precies hoeveel vierkante meter het bij elkaar is: glas, kozijnpanelen en deuren. Zo is meteen duidelijk voor hoeveel subsidie je in aanmerking komt.

Bel 0252-22 19 10 of vul het formulier hieronder in en onze adviseurs nemen contact met je op:Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Multiglas is al meer dan 25 jaar vakkundig installateur van alle soorten glas. We staan voor je klaar als het gaat om:
 • Dubbelglas, HR++ glas
 • Triple glas, vacuümglas
 • Figuur- en monumentenglas
 • Gelaagd/gehard veiligheidsglas
 • Glazen deuren en puien
 • Douchewanden en -deuren
 • Spiegels en spiegelwanden
 • Glazen keukenachterwand
 • Glas in lood en meer
Vragen? Neem contact op:
Of vraag vrijblijvend een offerte aan:
Offerte aanvragen
Kijk bij ons broertje Ambra Kozijnen voor kunststof en aluminium kozijnen, deuren en schuifpuien, raamdecoratie en horren.
Bekijk website