Hou de hitte buiten met zonwerend glas

Heb je last van de zon door je ramen? Kies dan voor zonwerende beglazing: een soort zonnebril voor je huis. Je leest er hier meer over.

Zonwerend glas: professioneel en zorgvuldig geplaatst

Zonwerend glas is voorzien van een fijne laag ijzerdeeltjes (metaaloxide). Deze coating weerkaatst zonlicht. Hoe dikker de coating, hoe beter de zonwering. HR-glas (hoogrendementsglas) houdt standaard ook al een bepaald percentage zonlicht en -warmte tegen. Maar soms heb je (meer) zonwering nodig. We adviseren je graag over de mogelijkheden.

Zonwerend glas: gratis en vrijblijvend adviesgesprek

Zonwerend glas plaatsen? Neem contact op voor gratis advies en een vrijblijvende offerte op maat.

Glaszetter van Multiglas in cherrypicker brengt met hijskraan zonnewerend glas aan in grote glazen gevel.
Hier brachten we zonwerend glas aan in een grote glazen gevel.

Wat is zonwerend glas?

Met zonwerend glas bedoelen we vrijwel altijd HR-glas met een speciale zonwerende coating. Dit wordt ook wel ZHR-glas genoemd. Deze coating weerkaatst zonlicht en maakt het raam minder doorzichtig. Hiermee houd je het zomers een stuk koeler in huis of op kantoor.

Verschillende glassoorten houden in verschillende mate de zon buiten. Zelfs ouderwets enkelglas doet dat een beetje. Maar voor maximale zonwering kies je voor HR-glas met een dikke zonwerende coating:

 • Zonwerend dubbel glas (ZHR++): hoogrendementsglas (HR) met twee glasplaten en een speciale zonwerende coating.
 • Zonwerend triple glas (ZHR+++): Hoogrendementsglas (HR) met drie glasplaten en een speciale zonwerende coating.

Wil je specifiek uv-licht tegenhouden? Kies dan voor gelaagd glas: dat is glas dat bestaat uit platen glas met een of meer lagen PVB-folie ertussen. Je kunt gelaagd glas combineren met dubbelglas. Op onze pagina over veiligheidsglas lees je meer over gelaagd glas.

Wat is warmtewerend glas?

Zonwerend glas en warmtewerend glas zijn eigenlijk twee woorden voor hetzelfde: je wil minder zonlicht in huis zodat het niet zo warm wordt. En dat scheelt in de stroomkosten, want de airco kan bij warm weer een stuk lager of zelfs uit.

Hoeveel zonlicht en -warmte houdt zonwerend glas tegen?

Standaard HR-glas houdt gemiddeld zo’n 40 procent van de zonwarmte en 25 procent van het zonlicht tegen. Met ZHR-glas kun je nog een stuk meer licht en warmte weren. Handig om te weten: we geven de mate van zonwering aan met de zogenaamde LTA-waarde (lichttoetredingsfactor) en ZTA-waarde (zontoetredingsfactor).

 • LTA waarde: de LTA-waarde geeft aan hoeveel licht het glas doorlaat. Een LTA-waarde van 0,6 betekent dat 60 procent van het licht wordt doorgelaten.
 • ZTA waarde: de ZTA-waarde (internationaal de G-waarde genoemd) werkt precies hetzelfde: een ZTA-waarde van 0,6 wil zeggen dat het glas 60 procent van de zonwarmte doorlaat.

Zonwerend glas: nadelen en voordelen

We krijgen vaak de vraag wat de voor- en nadelen zijn van zonwerend glas. Dat hangt natuurlijk af van je situatie, je wensen en het glassoort. Om je toch een indruk te geven, zetten we hieronder een aantal algemene voor- en nadelen van zonwerend glas op een rij.

Zonwerend glas voordelen

 • Je beschermt je ogen tegen schadelijk uv-licht, en je meubels tegen verkleuring
 • Het blijft zomers lekker koel in je huis waardoor je energie bespaart (ventilator of airco hoeft niet aan)
 • Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en daardoor perfect af te stemmen op jouw wensen

Zonwerend glas nadelen

 • Somber weer buiten? Met zonwerend glas kan het best donker worden binnenshuis
 • Zonwerend glas houdt ook ’s winters de zon tegen, terwijl je die zonnewarmte dan juist wél in huis wilt
 • Zonwerend glas geeft vaak een bepaalde verkleuring, wat invloed kan hebben op de uitstraling van je interieur

Maar aan die nadelen moet je niet te zwaar tillen. Onze glaspartner Scheuten heeft namelijk zonwerend glas met een vrijwel onzichtbare coating ontwikkeld. Daarmee profiteer je dus in alle seizoenen optimaal van het daglicht.

Zonwerend glas kleurverschil: hoe komt dat?

Waarom zonwerend glas vaak een andere tint heeft dan normale ramen? Dat komt door de zonwerende coating. Welke coating jouw zonwerende ramen krijgen, hangt af van de hoeveelheid zonlicht en zonwarmte die je wilt tegenhouden. Vaak zie je dat zonwerend glas een lichtgrijze of -blauwe gloed heeft, maar andere kleuren komen ook voor. En zoals je hierboven al las: onze glasleverancier heeft zonwerend glas met een zo goed als transparante coating. We laten je graag de verschillen zien in onze showroom.

Openslaande deuren en twee ramen met InBlindz: jaloezieën of plisségordijnen tussen dubbelglas.
InBlindz: jaloezieën of plisségordijnen tussen dubbelglas.

Zonwering tussen glas: zonwerende raamdecoratie

Met zonwering tussen glas hebben we het inderdaad over raambekleding die tussen de twee glasplaten van dubbelglas wordt geplaatst. Denk aan jaloezieën en plissés. Bij Multiglas verkopen we de vernuftige raambekleding van InBlindz®. Die houden de zon buiten wanneer je wilt én je hoeft ze nooit schoon te maken. Lees hier alles over raambekleding tussen glas.

Zonwering met screens

Met screens houd je zomers de maximale hoeveelheid zonlicht tegen, meer dan je kunt bereiken met enkel zonwerend glas. Screens zijn ook handig voor de privacy: overdag kunnen voorbijgangers niet naar binnen kijken, maar jij wel naar buiten. Bovendien kun je de screens zelf bedienen. Zo houd je enkel de zon tegen wanneer je er echt last van hebt. Qua zonwering en raambekleding is er meer mogelijk dan je wellicht denkt. Kijk bij ons broertje Ambra Kozijnen voor screens en raambekleding.

Zonwerend glas prijs: waar moet je aan denken?

Hoeveel je kwijt bent aan zonwerend glas? Dat hangt af van de grootte en van de ramen, de hoeveelheid ramen en het glassoort. Wil je meer weten over de mogelijkheden of geheel vrijblijvend een offerte ontvangen? Multiglas is actief in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Hoofddorp en Nieuw-Vennep.

Bel 0252-22 19 10 of vul het formulier hieronder in en onze adviseurs nemen contact met je op:Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.

Multiglas is al meer dan 25 jaar vakkundig installateur van alle soorten glas. We staan voor je klaar als het gaat om:
 • Dubbelglas, HR++ glas
 • Triple glas, vacuümglas
 • Figuur- en monumentenglas
 • Gelaagd/gehard veiligheidsglas
 • Glazen deuren en puien
 • Douchewanden en -deuren
 • Spiegels en spiegelwanden
 • Glazen keukenachterwand
 • Glas in lood en meer
Vragen? Neem contact op:
Of vraag vrijblijvend een offerte aan:
Offerte aanvragen
Kijk bij ons broertje Ambra Kozijnen voor kunststof en aluminium kozijnen, deuren en schuifpuien, raamdecoratie en horren.
Bekijk website