Better insulation with HR glass and triple glass

Dubbelglas, HR-glas (hoogrendementsglas) en triple glas (driedubbel glas) en hebben allemaal hetzelfde doel: beter isoleren. Hierdoor wordt je huis warmer, minder tochtig én het brengt de energierekening omlaag. Dankzij die lagere energierekening verdien je de investering in dubbelglas op niet al te lange termijn terug. Maar welke soorten dubbelglas zijn er, en welke moet je kiezen? Hieronder leggen we kort de verschillen uit.

HR glas (hoogrendementsglas)

HR-glas is dubbelglas met een warmtereflecterende metaallaag (coating), waardoor het beter isoleert dan gewoon dubbelglas. De coating is vrijwel onzichtbaar en zit aan de binnenkant. HR+-glas heeft ook een coating, maar hierbij is de spouw gevuld met gas: argon of krypton. Dat zorgt voor nog betere isolatie. En tot slot is er HR++-glas, dat een bredere spouw heeft dan HR+-glas en dus weer iets beter isoleert. Hoe zit het dan met HR+++-glas? Dat is de onofficiële naam voor triple glas. Daarover lees je hieronder meer.

Dubbelglas dakbeglazing.
Dubbelglas dakbeglazing.

Triple glas (driedubbel glas)

Als dubbelglas beter isoleert dan enkelglas, dan ligt het voor de hand dat een driedubbele ruit nóg beter isoleert. En dat is precies wat triple glas doet: drie ruiten met twee spouwen ertussen. Maar daar zitten ‘m ook de nadelen: het is een flink stuk dikker en zwaarder dan dubbelglas. We raden daarom aan om een ervaren glaszetter te laten oordelen of je kozijnen geschikt zijn. In sommige gevallen kun je de kozijnen aanpassen om triple glas te laten plaatsen voor de ultieme isolatiewaarde.

U-waarde triple glas

De U-waarde is de uittredingsemissiecoëfficiënt. Dat is een maat voor hoeveel warmte het glas doorlaat van binnen naar buiten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Enkelglas heeft een U-waarde van 5,7 en dubbelglas van 2,8: ruim de helft lager. HR++ heeft een U-waarde van 1,1. En de U-waarde van triple glas ligt gemiddeld tussen de 0,5 en 0,9. Maar let op: het kozijn heeft een grote invloed op de totale U-waarde. De beste isolatie krijg je bij een combinatie van triple glas met kunststof kozijnen.

Dubbelglas

Eigenlijk is dubbelglas niets anders dan twee glasplaten met daartussen een aluminium afstandshouder, luchtdicht afgesloten met siliconenkit. De dikte van de ruiten en de spouw ertussen bepaalt de dikte van dubbelglas. Vuistregel: hoe dikker het glas, hoe beter de isolatie. Niet ieder kozijn heeft voldoende ruimte voor dik dubbelglas. Daarom passen we de dikte altijd aan het kozijn aan, of frezen we het kozijn netjes uit zodat de ruit mooi past.

Dubbelglas plaatsen

Ons dubbelglas heeft standaard 10 jaar garantie en je kunt uitgaan van een levensduur van 20 jaar of langer. Na verloop van tijd bestaat er kans op gaatjes in de afdichting. Zulke gaatjes herken je meestal aan condensvorming: beslagen ruiten aan de binnenkant van het dubbelglas. Als we dubbelglas vervangen, dan is dat meestal omdat de oude ruit lek is. Naast degelijk dubbelglas, wordt hoogrendements- en driedubbelglas steeds populairder.

Grote dubbelglas ruiten plaatsen we met een kraan.
Grote ruiten plaatsen we met een kraan.
Zonwerend dubbelglas, met kraan en hoogwerker.
Zonwerend dubbelglas, met kraan en hoogwerker.

Monumentenglas

Monumentenglas is een speciale vorm van dubbelglas. Het is dunner, zodat het niet nodig is om de kozijnen aan te passen. Ook zitten er imperfecties in het glas: de zogenaamde trekstrepen en luchtbellen. Deze geven monumentenglas een authentieke uitstraling, maar maken geen verschil voor de isolatie. Monumentenglas is ook leverbaar als gebogen glas en HR-glas.

Lees meer over monumenten glas

Glas in lood in dubbelglas

In ons eigen atelier restaureren we glas-in-loodramen. Omdat glas in lood heel slecht isoleert, is het aan te raden er een voorzetraam voor te plaatsen. Wat ook kan: glas in lood in dubbelglas. Je krijgt dan driedubbelglas met in het midden glas in lood. Dat isoleert beter dan een voorzetraam en heeft als bijkomend voordeel dat het glas in lood altijd schoon blijft.

Lees meer over glas in lood

Gezandstraald dubbelglas met huisnummer.
Gezandstraald dubbelglas met huisnummer.
Originele glas in lood, nu tussen dubbelglas.
Originele glas in lood, nu tussen dubbelglas.

Dubbelglas kosten

Dus wat kost dubbelglas? Internet staat vol met websites waar je met een muisklik meerdere offertes kunt aanvragen. Dat geeft je een aardige indicatie, maar geen offerte voor dubbelglas op maat. En aangezien ieder huis en elk kozijn anders is, raden we altijd aan om een meetafspraak te maken met een vakman. Dan profiteer je meteen van gratis advies. En je krijgt een offerte die is toegesneden op jouw persoonlijke situatie. Dat zorgt voor een beter resultaat en voorkomt vervelende verrassingen.

Ook hoge ruiten doen we met een kraan.
Ook hoge ruiten doen we met een kraan.
Uitbraakwerend dubbelglas (inbraakwerend, maar dan omgekeerd)
Uitbraakwerend dubbelglas (inbraakwerend, maar dan omgekeerd)
Multiglas has been a professional installer of all types of glass for more than 25 years. We are there for you when it comes to:
  • Double glazing, HR++ glass, triple glazing
  • Figure and monument glass
  • Laminated/tempered safety glass
  • Glass doors and facades
  • Shower walls and doors
  • Mirrors and mirror walls
  • Glass kitchen back wall
  • Stained glass and more
Questions? Contact us:
Or request a quote without obligation:
Request quote
Check out our brother Ambra Frames for plastic and aluminum frames, doors and sliding doors, window decoration and insect screens.
Visit website