Types of glass: from A (acid glass, frosted glass) to Z (sun-resistant)

Gelaagd en gehard glas, figuurglas en monumentenglas: er zijn veel meer verschillende soorten glas dan alleen dubbel- en enkelglas. We zetten de verschillende soorten glas hieronder op een rij, zodat je de beste keuze kunt maken.

Soorten glas in allerlei kleuren.
Zomaar wat kleuren glas waaruit je kunt kiezen.

Melkglas

Melkglas, matglas, acidglas, etsglas of satijnglas: met zoveel verschillende benamingen ontstaat er al snel verwarring. Maar ze verwijzen allemaal naar hetzelfde type glas: ondoorzichtig, maar wel lichtdoorlatend.

Waar die termen dan vandaan komen? Satijn en melk duiden op de melk- en satijnachtige uitstraling, en acid is het etsend zuur waarmee het standaardglas wordt bewerkt om het ondoorzichtig te maken. Dit zorgt voor verstrooiing van het licht, zonder dat de hoeveelheid doorgelaten licht afneemt.

Melkglas is dus niet transparant, maar laat wel veel licht door. Daarmee geeft het licht én privacy. Ideaal voor in deuren, douchewanden en tafelbladen. Een ander voordeel van matglas is dat je eventuele krassen amper ziet. En kies je melkglas in geharde vorm, dan is het ook nog eens heel veilig. Bovendien kun je zelf de kleur kiezen.

Melkglas, matglas, acidglas, etsglas of satijnglas.
Een grote plaat melkglas op een glasbok in de hal.
Gezandstraald dubbelglas.
Vergelijkbaar effect als melkglas: gezandstraald glas. Hier in een voordeur met het huisnummer.
Hardglas deur van blank figuurglas.
Blank figuurglas (hier in hardglas deur) zorgt net als melkglas voor privacy.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is een aanrader, al helemaal als je kleine kinderen in huis hebt. Het glas bestaat uit minstens twee lagen, bij elkaar gehouden door folie. Dat maakt het veel sterker dan standaard glas. Als veiligheidsglas toch breekt, houdt het folie de glasplaten op hun plek. Dat voorkomt snijwonden. Veiligheidsglas wordt daarom vaak geplaatst in schuifdeuren, wanden en ramen die tot de grond lopen. Maar ook in gewone ramen en deuren zie je steeds vaker veiligheidsglas. Daarnaast is het heel inbraakwerend.

Lees meer over veiligheidsglas

Gelaagd glas

Gelaagd glas is een andere naam voor veiligheidsglas. Tussen de verschillende lagen glas zit een transparante kunststof laag gemaakt van polyvinylbutyral (PVB). Dankzij PVB blijven de glasscherven bij een breuk vastkleven aan het folie. Ook vangt het folie de energie op wanneer er iets tegen het glas stoot, wat de kans op breuken verkleint. Daarnaast is gelaagd glas geluiddempend en weert het de meeste soorten uv-straling.

Lees meer over gelaagd glas

Hardglas afscheidingswand met deur.
Hardglas afscheidingswand met deur.

Gehard glas

Gehard glas is vijf keer zo sterk als enkelglas en zeer stootvast. Dat komt door de hoge trekspanning: het glas is gemaakt van één glasplaat, die na een hittebehandeling snel wordt afgekoeld. Dat maakt het heel moeilijk breekbaar. Mocht het toch breken, dan valt het in heel kleine stukjes uiteen, die veel minder scherp en gevaarlijk zijn dan grotere glasscherven. Gehard glas kun je bij ons bestellen waarvoor je maar wil, bijvoorbeeld als achterwand in de keuken, een glazen pui, deur, tafelblad of een losse glasplaat.

Lees meer over gehard glas

Draadglas

Draadglas is gewapend glas. Wanneer het glas breekt, houden metalen draden in een vierkant rasterpatroon de glasscherven op hun plek. Draadglas werkt hierdoor ook extra brandvertragend. We leveren verschillende varianten van draadglas, waaronder bruut draadglas. Dit is licht geribbeld en half doorzichtig. Engels draadglas heeft meer kleine hobbeltjes en heeft daardoor een minder glad oppervlak dan de brute variant. We leveren half doorzichtig tot bijna volledig ondoorzichtig Engels draadglas. En we hebben ook nog spiegeldraadglas. Dit soort glas is volkomen vlak en doorzichtig.

Draadglas.
Platen draadglas op glasbokken in de hal.

Figuurglas

Figuurglas is blank of gekleurd glas met een patroon of reliëf. Bijna alle soorten isolatieglas kunnen worden voorzien van figuurglas. Vooral vroeger zag je veel figuurglas: jaren 30-woningen hebben bijvoorbeeld vaak een motief of patroon in het glas van de voordeur. Heb je ook zo’n karakteristieke oude woning en wil je die voorzien van traditioneel figuurglas? Wij leveren figuurglas in veel verschillende motieven, kleuren en diktes. (Voor figuurglas geldt: je moet het in het echt zien. Kom daarom langs in onze showroom.)

Glas in lood met figuurglas in verschillende kleuren.
Glas in lood met figuurglas in verschillende kleuren.

Glas in lood

Gekleurd figuurglas wordt veel gebruikt in glas in lood ramen. Met name woningen gebouwd vóór 1960 hebben glas in lood in voordeuren, binnendeuren en bovenlichten van kozijnen. Die ramen repareren we in ons glas-in-loodatelier, maar we kunnen ook een volledig nieuw ontwerp maken. Bijvoorbeeld voor een voorzetraam of raamhanger.

Lees meer over glas in lood

Monumentenglas

Ook historische panden en monumenten zijn soms toe aan nieuwe ruiten. Maar je wilt natuurlijk niet het originele karakter aantasten door er strak dubbelglas in te plaatsen. Met monumentenglas behoud je de klassieke uitstraling en verhoog je de isolatiewaarde. Monumentenglas is namelijk een extra dunne vorm van HR++-glas. Zo hoef je de kozijnen niet aan te passen. Het is bovendien voorzien van imperfecties: trekstrepen en kleine luchtbellen. Dat zorgt voor een authentieke look.

Lees meer over monumentenglas

Geluidswerend glas

Wonen of werken in een lawaaiige omgeving, bijvoorbeeld langs een drukke weg of in de buurt van een vliegveld, kan veel geluidsoverlast veroorzaken. Dat leidt af en is ongezond: het kost energie om de achtergrondgeluiden weg te filteren. Geluidswerend glas is dan een uitkomst. Dit is speciaal enkelglas, dubbelglas of triple glas met een geluiddempende werking. Een voordeel aan geluidswerend dubbelglas is bovendien dat het goed isoleert. Naast geluidswerend glas kun je ook kiezen voor geluidsisolerende voorzetramen. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Brandwerend glas

Gewoon enkelglas breekt bij brand na ongeveer een minuut. Dat komt door spanning op het glas, als gevolg van het grote temperatuurverschil tussen het glasoppervlak en de glasranden. Draadglas, gehard glas en standaard gelaagd glas zijn iets beter bestand tegen hoge temperaturen, en breken pas na 4 à 5 minuten. Dat is niet genoeg tijd om veilig het pand te verlaten. Speciaal brandwerend glas heeft daarom een brandvertragende werking van wel 30, 60, 90 of 120 minuten, afhankelijk van het type.

Kachelglas

Kachelglas is vuurvast glas dat hittebestendig is tot 740 graden, speciaal voor hout- en gaskachels. We hebben altijd kachelglas op voorraad, en snijden het desgewenst ter plekke voor je op maat.

Geëmailleerd glas

Met geëmailleerd glas geef je de gevel of het interieur een frisse en strakke look. Geëmailleerd glas is floatglas, gehard glas of zelfs figuurglas met aan één kant een emaillelaag, in welke kleur je maar wil. Geëmailleerd glas is zowel decoratief als veilig. De speciale laag maakt het glas harder, sterker, weerbestendig en slijtvast. Geëmailleerd glas is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Buiten zie je het vaak als de gevelbekleding, binnen als versterking en decoratie van muren, zoals achter het aanrecht in de keuken of als afwerking van bijvoorbeeld een receptiedesk.

Spiegel wordt op de slijpmachine geplaatst.
Spiegel wordt op de slijpmachine geplaatst.
Uitbraakwerend glas: zelfde als inbraakwerend, maar dan omgekeerd.
Uitbraakwerend glas: zelfde als inbraakwerend, maar dan omgekeerd.

Geslepen glas

Standaard glas is ongeslepen. Dat geeft scherpe randen en ziet er niet mooi uit. Voor glas in kozijnen maakt dat niet uit, maar voor bijna iedere andere toepassing gebruik je geslepen glas. Dit bestaat in verschillende uitvoeringen, zoals poly- of facetgeslepen glas. Een facet is een schuin aflopende rand, waarvan je zelf de breedte kunt bepalen. Al geldt wel: hoe dikker het glas, des te breder de facetrand. Afhankelijk van de glasdikte, komt de rand van facetgeslepen glas meestal uit tussen de 5 en 45 millimeter.

Inbraakwerend glas

Veruit de meeste inbraken vinden plaats via ramen en ruiten. Met inbraakwerend glas kun je de kans op een inbraak daarom aanzienlijk verkleinen. Inbraakwerend glas is gelaagd glas: het bestaat uit twee glasplaten met ertussen een folie. Dit folie is versmolten met de glasplaten en houdt het glas bij elkaar wanneer het breekt. Bij een breuk blijft het glas dus op dezelfde plek. Inbraakwerend glas maakt het inbrekers moeilijker om je huis binnen te komen, waardoor ze het sneller zullen opgeven. Inbraakwerend glas heeft bovendien een hoge isolatiewaarde.

Zonwerend glas

Veel daglicht in huis: vaak prettig, maar niet op hete zomerdagen. Daarom is er zonwerend glas. Dit wordt ook wel gecoat glas genoemd, omdat het is voorzien van een laag fijne ijzerdeeltjes (metaaloxide). Deze laag of coating maakt het glas minder doorzichtig en reflecteert (zon)licht. Zonwerend glas is er in verschillende maten van transparantie, afhankelijk van het type metaal en de dikte van de metaallaag. Je kunt bij ons ook gekleurd zonwerend glas bestellen.

Bij dubbel zonwerend glas heeft de buitenste ruit een zonwerende coating en de binnenste ruit een HR++-coating. In de zomer houd je het zo binnen aangenaam koel en in de winter juist lekker op temperatuur. Daarmee is zonwerend glas eigenlijk de plusversie van hoogrendementsglas.

Veel soorten glas, hè?

Van A (acidglas, melkglas) tot Z (zonwerend): er zijn ontzettend veel soorten glas. Veel meer nog dan hierboven staan. Daarom raden we aan om eerst rustig de verschillende opties te bekijken en bespreken.

Multiglas has been a professional installer of all types of glass for more than 25 years. We are there for you when it comes to:
  • Double glazing, HR++ glass, triple glazing
  • Figure and monument glass
  • Laminated/tempered safety glass
  • Glass doors and facades
  • Shower walls and doors
  • Mirrors and mirror walls
  • Glass kitchen back wall
  • Stained glass and more
Questions? Contact us:
Or request a quote without obligation:
Request quote
Check out our brother Ambra Frames for plastic and aluminum frames, doors and sliding doors, window decoration and insect screens.
Visit website